Steel fire-breaking coatings

This document is only available in Hungarian.

Alternatívák acél tűzvédelmére, mint tűzállósági határérték növelésére:


Megpróbálunk rövid kivonatos tájékoztatást  adni a tűzgátló bevonat témakörben. Ennek ellenére kimaradhattak az Önt leginkább érintő területek a téma nagyságából fakadóan.
Ebben az esetben ajánlatkérés céljából forduljon a Flamstop Kft-hez, kollégáink állnak rendelkezésre.

Bevezetés
2015-ös év elejétől az egyik legfontosabb változás az EN európai szabvány szerinti tűzvédelmi bevonat alkalmazásának kötelezővé tétele. Ez nagy többletterhet jelenthet az acél elemekből megvalósuló épületeknél, azonban ésszerű szerkezet ( statika,- szelvényméretezés) és tűzvédelmi együtt tervezés esetén jelentős költségmetakarítások érhetőek el.
Cégünk segít Önnek a leggazdaságosabb megoldást kiválasztani a költségmegtakarítások jegyében.

Jelemzően acélnál 3 féle megoldás van tűzvédelmi határérték növelésére:

1, Habosodó festék, elsősorban nagyobb tömör profilok és/ vagy alacsonyabb tűzvédelmi határértéknél gazdaságos. ( R30-R90 ) – lsd. árlista vagy kérje személyes tanácsunkat
2, Habarcs jellegű bevonat, elsősorban nagy tűzállósági határértéknél, ahol az esztétika nem kívánalom, eltakarás miatt.
3, Szárazburkolat, ott jöhet szóba ahol az 1-2 megoldás összességében drágább, mint a tűzvédelmi burkolat.

Új építésű acél, vagy vasbetonszerkezetek tűzvédelmi határérték növelés és / vagy felújítandó régi elavult, egészségre ártalmas, rákkeltő azbeszttartalmú réteg eltávolítása utáni tűzvédelem.
Az acél, mint épületegységnél felmerülő szerkezeti elem a tűzzel szemben jelentős ellenállással nem rendelkezik. Ha a szelvényvastagság 5 mm-nél nagyobb, az acél önmagában 15 percig áll ellen a tűzzel szemben az alapvető teherbírás és az ezzel összefüggő tulajdonságok figyelembevételét tekintve. Természetesen a tűzgátló anyaggal védett megadott tűzvédelmi határértéknél ez az érték mindig figyelembe van véve. Pl. ha a tűzgátló festékkel ellátott acél E30, azaz 30 perc tűzállóságú kritériumnak kell megfelelni, akkor a tűzvédelmi bevonat 15 percet „ erősít”az önmagában védelem nélkül tűzzel ellátott acél 15 perc ellenállásán, és így jön ki az összesen 30 perc. Minden megadott határértéknél az acél tűzzel szembeni ellenállás érték figyelembe van véve, azaz az aktuális védelem -15 perc a tényleges védelem  értéke.

A hagyományos építészeti anyagok közül a kő, tégla, vasbeton  egyéb nagy szerkezettömörségű anyagoknál klasszikusan nem kell tűzállósági határértéket növelni (hacsak nem több órás védelmet írnak  elő). A tűzállósági határérték növelésére ezekben az esetekben vakolat jellegű tűzvédelmi habarcs, u.n szórt gyapot tűzvédelmi bevonat (általában ezt gipszkartonnal takarni kell, mivel nem esztétikus a felület) alkalmazásával biztosítható a magasabb tűzvédelmi határérték.


Gyakori megrendelői kérdések :

kérdés:
„Ha az acél szelvényvastagsága nem éri el az 5 mm-t, és a hatósági határérték E15, ilyenkor mi  a teendő?”
válasz:
Ebben az esetben cégünk tűzgátló festékkel tudja megoldani a problémát, egyedi ÉMI állásfoglalását tartalmazzák a kivitelezési áraink. A cég vagy növeli a szelvényvastagságot, vagy közösen találunk egyéb ésszerű megoldást.

 

kérdés:
„ Mi  a teendő, ha nem éri el az 5 mm-t a szelvényvastagság és erre kell habosodó, vagy bármely más tűzvédelmi anyaggal a tűzállósági határértéket növelni?” pl. 3 mm az acél vtg. és E30 a tűzállósági határérték kívánalom.
válasz:
A megoldás az egyedi állásfoglalás melletti kivitelezés, melyre több termékünk alkalmas. A probléma ezzel a megoldással kezelhető a szelemeneknél és egyéb vékonyfalu szelvények esetén.

 

kérdés:
„ Horganyzott vagy tűzi horganyzott az acél, lehet-e erre közvetlenül tűzgátló anyagot , festéket felvinni?”
válasz:
Közvetlenül erre nem lehet, de van erre speciális megoldásunk, egy úgynevezett tapadóhíd, mely közvetítő réteggént fogadó felületet alakít ki , melyről nem csúszik le a tűzgátló festék bevonat.


1. Tűzgátló bevonat festéssel ( habosodó passzív bevonat, hő hatására aktiválódik)
Megpróbálunk rövid kivonatos tájékoztatást adni a tűzgátló bevonat festés témakörben. Ennek ellenére kimaradhattak az Önt leginkább érintő területek a téma nagyságából fakadóan.
Ebben az esetben vagy ajánlatkérés céljából nyugodtan forduljon a Flamstop Kft-hez, kollégáink állnak rendelkezésre.

  • E30 acél tűzgát bevonat: 2.100 Ft /m2-től
  • E45 acél tűzgát bevonat: 2.500 Ft/m2-től
  • E60 acél tűzgát bevonat: 4.950 Ft/m2-től

1.1 Oldószer tartalma szerint: vizes bázisú, vagy oldószeres
vizes bázisú festék: vízzel hígítható, környezetbarát, azonban ez is tartalmaz valamennyi oldószert (hígítót), nagy hátrány, hogy kikeményedés, megszilárdulás előtt nagyon érzékeny a nedves közeg által kiváltott reakciókra (magas páratartalom, csapadék) gyorsan kárt tesznek  a frissen elkészült bevonatban.
Kizárólag akkor alkalmazható, ha hermetikusan zárt az épület és alacsony a páratartalom. Ez relatív ritkán fordul elő az építkezéseken a gyakorlatban. Ritkán alkalmazzuk, de nagyobb profiloknál jóval kedvezőbb árat lehet elérni.
Oldószeres bázisú festék: oldószerrel, hígítóval lehet oldani. Ellenálló a frissen felhordott bevonat a csapadék, magas páratartalommal szemben. Általában az építkezések sajátosságait figyelembe véve ez a leggyakrabban alkalmazott anyag.

Acél tűzgátló bevonatok forgalmazása, kivitelezése (E30, E45,E60,E90-E180)
kivitelezés szerint:


a, Tűzgátló, hőre habosodó festék

  • E30 acél tűzgát bevonat: 2100 Ft-3300 Ft/m2-től
  • E45 acél tűzgát bevonat: 2500 Ft-4500 Ft/m2-től
  • E60 acél tűzgát bevonat: 4.950 Ft/m2-től

airless, teddy hengerezés v. kompresszoros fújó gép kivitelezés.
Héjazat elkészülte előtt már közvetlenül az acél tartószerkezet kivitelezésekor, vagy csak a héjazat után fedett környezetben.
Időjárás, egyedi épületnél tapasztalható helyszíni adottságok határozzák meg a kivitelezés módját, azaz vagy az épület acélszerkezetének a felállításakor (még héjazat elhelyezése előtt) készül a kivitelezése a tűzgátló bevonatnak, vagy fedett környezetben héjalás után.
Héjalás előtt előnyt jelenthet a hozzáférés miatti gyors kivitelezés, hátrány az időjárás (elsősorban nagy szél és csapadék) kárt tehet a frissen készült bevonatban és/vagy nagyobb anyagveszteség mellett nem gazdaságos  a kivitelezés. Ebben az esetben a szórásos (gépi) technológia helyett a teddy, kézi kivitelezést alkalmazzuk.
Héjalás után előnyt jelenthet az  időjárás kizárása ( elsősorban nagy szél és csapadék) . Hátrány viszont a „kitakarás” (  a héjazat megvédése) miatti lassabb kivitelezési idő.
Mindig mérlegelünk, hogy gyorsabb haladás mellett nagyobb anyagveszteséggel, vagy lassabb haladás mellett kisebb anyagveszteséggel melyik kivitelezést választjuk.
Maximum E60 határértékig alkalmazható. Cégünk ehhez speciálisan 12 db amerikai gyártmányú airless szóró festő gépparkkal ipari mennyiségű felületet tudunk kivitelezni. Tűz pontosabban hő hatására felhabosodik a vastagságának akár százszorosára és így védi a hő, tűzkáros hatásaival szemben a megadott határértékig az acélszerkezetet.
Ezen felül fedő bevonat csak akkor szükséges, ha egyedi színvilágot kap az épület vagy kültéri igénybevételeknek (csapadék, fagy, uv sugárzás, magas hőmérséklet) van tartósan kitéve az acél.

 

2. Vakolat jellegű tűzvédelmi bevonat (aktív bevonatként, önállóan ellenáll „jelenlétével” a tűzzel szemben).
!! Beton tűzállósági határérték növelésére is használható.!!
Megpróbálunk rövid kivonatos tájékoztatást adni a tűzgátló bevonat témakörben. Ennek ellenére kimaradhattak az Önt leginkább érintő területek a téma nagyságából fakadóan.
Ebben az esetben vagy ajánlatkérés céljából nyugodtan forduljon a Flamstop Kft-hez, kollégáink állnak rendelkezésre.

  • E60 acél tűzgát szórt bevonat: 3700-5000 Ft/m2
  • E90 acél tűzgát szórt bevonat: 5300-6500 Ft/m2
  • E120 acél tűzgát szórt bevonat: 6700-7500 Ft/m2
  • E180 acél tűzgát szórt bevonat: 8000-10.000 Ft/m2

Gipsz vagy szórt szilikát bázisú gyapot bevonat.
Az anyagból tűzvédő vakolatok 180 perces tűzállósági határértékig tervezhetők. Az anyag - külön védelem nélkül - száraz belső térben használható. A kész felület rusztikus, mechanikai hatásoknak kis mértékben ellenálló, szürkésfehér színű. Összetétele: cement kötőanyag, ásványiszál-vagdalék és adalékok.
Az anyag speciális géppel és kiképzett emberek közreműködésével hordható fel, beton, acél, trapézlemez, felületekre, de a felületen lévő bevonat pH értéke 10-nél nagyobb kell, hogy legyen. Az eljárás vizes bázisú, ezért a bedolgozás csak tartósan 5 °C felett lehetséges. A kötési idő a levegő hőmérsékletétől függően kb. 10-14 nap.
Elsősorban E60 vagy nagyobb határérték előállításánál lehet gazdaságos a kivitelezés. Azonban mivel  a felület nem esztétikus, mindig külön takarni kell.

3. Szilárd burkolat
Kérje a specifikumoknak sajátosságnak megfelelően egyedi ajánlatunkat!
Speciálisan több rétegben készül a tűzállósági határérték  előírásainak megfelelően, speciális rögzítéssel.