Steel corrosion protection

This document is only available in Hungarian.

Az emberiség számára a korrózió jelentékeny gazdasági kárt okoz, a kémia segítségül hívása a bevonatrendszereken keresztül, a megelőzéssel lehet ellene védekezni.
Szakembereink a festékgyártói partnereinkkel együtt határozzák meg a lehetőség szerint leggazdaságosabb módozatot a különböző  igénybevételeknek kitett acélszerkezetre az időtállóság érdekében.
Építőipari korrózióvédelem folyamatai:
1. Felület előkészítés
2. Bevonat felületvédelem festéssel
1. A felület előkészítés célja a fém tiszta felület elérése, a szennyeződések eltávolítása fémfelületről a minél hosszabb időtartam elérése érdekében. 
Megpróbálunk rövid kivonatos tájékoztatást  adni a korrózióvédelem bevonat témakörben. Ennek ellenére kimaradhattak az Önt leginkább érintő területek a téma nagyságából fakadóan.
Ebben az esetben vagy ajánlatkérés céljából nyugodtan forduljon a Flamstop Kft-hez, kollégáink állnak rendelkezésre.
Acél felület előkészítése szemcsetisztítással: 1100-2000 Ft/m2 
Megtisztítjuk a védendő fémfelületet a rozsdától, reve-től, zsírtól és egyéb szennyeződésektől.
Egyik hatékony eltávolítása szemcseszórással. Felülettisztítás egyszer használható és környezetbarát, visszaforgatható szemcsével. Zárt rendszerű szemcsefúvó- homokszóró kamra, mely bármely munkaterületre áttelepíthető. 
A levegő portalanítását speciális berendezéssel végezzük, mivel a korrózió védelmi technológia megköveteli a pormentes környezetet. 
2, Korrózióvédelmi bevonat festéssel: általában 40-60 mikron alapozóréteg, 40-120 mikron közbenső és 40-120 mikron fedőréteg különböző kombinációja szerint készülnek a bevonatok.
! az itt szereplő árak tájékoztató jellegűek,egyedileg adunk árakat a mennyiség és a specifikumok figyelembevétele mellett.
Acél felület fedőbevonata RAL színskála szerint 500 Ft/m2-2000 Ft/m2
(minimális felület előkészítést tartalmaz ajánlatunk)

Egy kis bevezetés, amit tudni illik az alapokról:


Korrózió az a kémiai reakció, melyek során a fémek felületéről kiinduló és a fémek belseje felé haladó kémiai vagy elektrokémiai változások során az adott fémfelület roncsolódik.A kémiai reakciók hajtóereje minden esetben a nemesgázszerkezet elérése, így a fémek idővel a levegő oxigénjével és a levegőben található vízpárával reakcióba lépnek és így alacsonyabb energiaszintre kerülnek. A fémek ezekben a folyamatokban oxidálódnak,  elektront adnak le.

Korrózióvédelem

A korrózió elleni védekezés változatai az építőiparban jellemzők szerint:

1. Passzív korrózióvédelem

Ebben az esetben olyan védőbevonatot alakítunk ki a fém felületén, ami csak addig véd, amíg meg nem sérül. 
1.1 Festés: A fémeket akár egyszerűen le is festhetjük különböző 1k-s vagy 2 K-s bevonat technikus vagy szakember által meghatározott módon. Ez a legelterjedtebb és általában leggazdaságosabb acélszerkezeti felületvédelem a korrózióval szemben
1.2 Szinterezés:A fémet a környezet káros hatásaitól úgy védjük, hogy bizonyos lakkokkal, műanyaggal vagy zománccal vonjuk be. 
1.3 Eloxálás: Elektrokémiai korrózióvédelem szempontjából passzív védelem az is, ha a fémet anódnak kapcsoljuk és azt elektrolizálva vastagítjuk meg a fémet védő oxidréteget

2. Aktív korrózióvédelem

Olyan védelem, amelyben a fémet olyan fémmel védjük, amely reakcióképesebb (elektródpotenciálja kisebb). A katódos fémvédelem az a korrózióvédelmi eljárás, amelynek során a védendő fém azt az elektródot alkotja, ahol a redukció történik, tehát ez lesz a katód. Az anód az a fém lesz, amelyiknek kisebb az elektródpotenciálja, így ez a fém fog átadni a katódnak elektronokat. 
3. Az aktív és a passzív korrózióvédelem  kombinációja
A védendő vastárgyat bevonják a reakcióképesebb fémmel, azaz horganyzással látják el.
Acélszerkezeteknél, szelemeneknél hatékony módja a korrózió elleni védelemnek a horganyzás.
Ilyen célból általában cinkréteget visznek fel  a vas felületére. A cink (= horgany) önmagában védelmet nyújt, mivel felszínén összefüggő oxidréteg alakul ki, amely a csapadékvíz és a levegőben levő oxigén károsító hatásától elszigeteli a tárgyat. Ha a cinkbevonat megsérül, akkor is a védőfém fog oxidálódni, és így megvédi a bevont vastárgyat.
MSZ EN ISO 1461: 2009 szabvány követelményeinek teljesítéséről, ez az ISO 10474

4. Duplex rendszerű bevonat


A tűzihorgany bevonatok önmagukban is tartós, nagy értékű korrózió elleni védelmet biztosítanak. Néhány alkalmazási feltétel mellett azonban indokolt, hogy a horganybevonatot megfelelő más bevonattal (pl. festék, műanyag), vagy bevonat rendszerrel lássák el (Duplex-eljárás).
Az alábbi esetekben szükséges a horganybevonat festése, ha

  • esztétikai szerepe van
  • különlegesen hosszú védelmi időtartamot kívánnak elérni
  • igen agresszív korróziós behatások lépnek fel

Duplex-védelem előnye, hogy a festékréteg védi az alatta lévő tűzihorgany bevonatot, ugyanakkor a festékréteg megrepedezése esetén a horgany korróziós termékei eltömítik a repedéseket, illetve megakadályozzák a festék leválását, azaz védi a festékréteget (szinergia-hatás).
A különféle festékbevonatok (egyéb műanyag bevonatok) felhordására már évtizedes tapasztalatok vannak. Amennyiben a tűzihorgany bevonatra kívánunk festéket felhordani, úgy különösen ügyelni kell a megfelelő felületi tisztaságra és a festékgyártók által ajánlott festéktípusok alkalmazására.
A tűzihorganyzott, majd festett acélszerkezetekre vonatkozóan a mindenkori EN ISO 12944 szabvány ad tájékoztatást.
A felület előkészítéshez alkalmazott géppark áll szemcseszóró berendezésből, kompresszorból, APSZ 12 szűrőpatronos szűrőberendezés ventilátorral.

A berendezés rendeltetése:
Ipari üzemekben, eszközöknél keletkező poros levegő megszűrésére szolgál.
Teljesen automatikus működésű, tartós üzemben alkalmazható készülék, mely a legkülönbözőbb fajtájú porok leválasztását kiváló hatásfokkal biztosítja.

A berendezés működése:
A szűrendő levegő (gáz) a poros levegő nyílásán áramlik be a levegőkamrába. Átáramlik a szűrőpatronokon, kívülről befelé, közben a por a patronok külső felületén leválik. A tisztított levegő a kiadócsonkon át távozik, a leválasztott por egy garatba hullik, ahonnan a kivezető szerelvényen keresztül elhagyja a szűrőt.
A patronok tisztítása sűrített levegő befúvatással történik. A befújás ideje, valamint a szünetidő az elektronikus vezérlőegység segítségével változtatható.

A működtetés szempontjából fontos, hogy a ventilátor leállítása után kb. 10 percig a kapcsolódoboz áramellátását és sűrített levegő ellátását nem szabad megszakítani – ebben az időben történik a szűrőpatronok felfrissítése.

Szerkezeti leírás:
A berendezés építőszekrény elv szerint készül. A szűrőelemek, váz egyes részei és a vezérlés azonosak a különböző nagyságú porszűrőknél. A tisztítandó levegő a gép oldalán/tetején lévő csonkon keresztül jut be a gépbe. A levegő átáramolva a patronokon bejut a kimeneti kamrába, majd az elszívó csonkon átjutva távozik a berendezésből.          
A levegő csak a szűrőpatronokon keresztül juthat a kimeneti kamrába, aminek a hátsó fala speciális kialakítású a patronok stabil és átporzás mentes megfogása érdekében.
A szűrőpatronok rögzítése csavarokkal történik.
A kimeneti kamrában helyezkednek el a patronok tisztítására szolgáló fúvócsövek.
Ezek úgy vannak elhelyezve, hogy a furatokon kiáramló nagy nyomású levegő be tudjon áramolni a patronokba és ott belülről kifelé haladva a felrakódott port a szűrőpatronok felületéről lefújja.
A fúvócsövekbe a levegő a légtartályból membránszelepen keresztül jut be.
A membránszelep vezérlését az elektronikus vezérlő egység biztosítja. A lefúvatási és a szünetidő is - adott értékhatárok között - állíthatók.
A szűrőpatronok cseréjéhez a kimeneti kamrára nagyméretű, tömített ajtók vannak szerelve, így a karbantartás biztonságosan és szakszerűen elvégezhető.
A gravitáció és a lefúvatás miatt lehulló por a kamrák alatt elhelyezkedő garatba hullik, ahonnan egy por kiadagolón át a porgyűjtő edénybe kerül.  
A berendezésbe beépítet patronok minősége, és az eddig elvégzett mérések biztosítják azt, hogy a kibocsátott levegő porral szennyezettsége 3 mg/m3 alatti értéken legyen, amely levegő már a megszívott térbe visszavezethető.
A gép be- és kimeneti kamrái acéllemezből készülnek, az elemek közötti tömítés biztosítja a kiporzás-mentességet. A gép profilacél vázba csavarkötéssel rögzített, a vázelemeken keresztül telepítési helyére rögzíthető.   
Amennyiben kérik, úgy a berendezés üzembe helyezését is vállaljuk.

Főbb műszaki adatok és specifikáció:

Szűrő ellenállás: 50- 1000 Pa
Szűrőfelület: 12 x 21 m2
Szűrőpatron típusa: Torit Ultra WEB
Szűrőpatronok mennyisége: 12 db
Szűrőpatronok mérete:  Æ324 mm; L=660 mm
Sűrített levegő igény (olaj és páramentes): max.17,6 m3/óra (beállítástól függő)
Tisztító levegőnyomás: min.4,5-től max.7 bar
Levegő csatlak:  C 1 "
Tápfeszültség: 220 V AC
Geometriai méretek a melléklet szerint

Ventilátorteljesítménye: 7,5  kW
Szállított levegő teljesítmény: 10000 m3/h
Előállított össznyomás érték: 2540 Pa
Zajszintje: 84 dB(A)
Geometriai méretek a melléklet szerint

APSZ 12 tip.  szűrő, porleválasztó automatikus
ellenáramú sűrített levegős szűrőelem tisztítással, vezérléssel                
Elszívó ventilátor 10000 m3/h, 7,5 kW

 

Felülettisztítás ultra nagy nyomású szóró berendezéssel. Egybefüggő felületeken alkalmazható a zárt rendszerű önjáró berendezés.
A nagy nyomású víz bármilyen szennyeződést képes eltávolítani. Speciális szórófejjel a nehezen hozzáférhető sarkok is tisztíthatók. A ma ismert leghatékonyabb felület-tisztítási eljárás.

Festék összeférhetőségi táblázatok: